2023

  • Το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών το οποίο ίδρυσε ο Ηλίας Μαριολόπουλος και το ΜΚΙ διοργάνωσαν από κοινού ομιλία της καθηγήτριας και Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Anne Thompson με τίτλο “Celebrating 25 Years of SHADOZ: A Review of Accomplishments”.
    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την 24η Απριλίου 2023 στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών. Η καθηγήτρια Thompson παρουσίασε τη χρονολογική εξέλιξη του δικτύου τρισδιάστατης παρακολούθησης του τροποσφαιρικού όζοντος στους Τροπικούς κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Το δίκτυο καλύπτει τόσο ρυπασμένες όσο και αρύπαντες περιοχές του πλανήτη. Τα συμπεράσματα της μελέτης έχουν χρησιμοποιηθεί στις εκθέσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ και από εκατοντάδες επιστημόνων από δεκάδες χώρες.
    Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της καθηγήτριας Thompson.

Η ομιλήτρια καθηγήτρια κα Anne Thompson, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

  • Στις 2 Μαΐου 2023 στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το ΜΚΙ εκδήλωση για την παρουσίαση της Έκθεσης «Η Ανθεκτικότητα των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Κλιματική Αλλαγή» η οποία εκπονήθηκε από την Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΑΔΟ). Η ΕΑΔΟ λειτούργησε υπό την Αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και οι εκδόσεις των αποτελεσμάτων καθώς και η διάχυση υποστηρίχθηκε από το ΜΚΙ.
    Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης. Μετά από εισαγωγή του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και Προέδρου του ΜΚΙ ακολούθησαν παρουσιάσεις από τα μέλη της ΕΑΔΟ: καθηγητή Δασολογίας ΑΠΘ κ. Φίλιππο Αραβανόπουλο, την Ομότιμη Καθηγήτρια του τμήματος βιολογίας του ΕΚΠΑ κα Μαργαρίτα Αριανούτσου, τον καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Κώστα Καλαμποκίδη, τον Ακαδημαϊκό πρώην Πρύτανη του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του ΜΚΙ κ. Ανδρέα Καραμάνο, τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Χάρη Κοντοέ και τον Ομότιμο καθηγητή του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών και του Παν/μίου της Bologna κ. Αναστάσιο Ξεπαπαδέα.
    Η έκθεση αποτελεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κλιματικής αλλαγής και τη σχέση της με τα δασικά οικοσυστήματα και τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Στην Έκθεση γίνεται εκτίμηση μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθεκτικότητα των δασών της Ελλάδας και παρατίθενται στόχοι και μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών. Η έκθεση θα μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα και θα εκδοθεί με την υποστήριξη του  Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

Διακρίνονται από αριστερά ο καθηγ. Δασολογίας ΑΠΘ κ. Φίλιππος Αραβανόπουλος, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Προέδρος του ΜΚΙ καθηγ. κ. Χρήστος Ζερεφός, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Χάρης Κοντοές, ο Ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών και του Παν/μίου της Bologna κ. Αναστάσιος Ξεπαπαδέας και ο Ακαδημαϊκός πρώην Πρύτανης του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του ΜΚΙ κ. Ανδρέας Καραμάνος.

  • Στις 25-29 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το 16ο Διεθνές συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμοσφαίρας.
    Στην εναρκτήρια επιστημονική ομιλία του ο Πρόεδρος του ΜΚΙ Χ. Ζερεφός αφιέρωσε ένα επιστημονικό επικήδειο για τον εκλιπόντα Χρήστο Ρεπαπή, εξέχον Μέλος του ΜΚΙ και συνέδεσε το επιστημονικό του έργο με τα φλέγοντα θέματα της ομιλίας του περί των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
    Tο 16ο Διεθνές συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμοσφαίρας ήταν αφιερωμένο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στον άνθρωπο (https://www.comecap2023.gr/). Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε με υβριδικό χαρακτήρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ), την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ) και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος (ΜΚΙ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, από τις 25 έως 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο συνεδριακό χώρο της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα του ΠαΔΑ. Κατά την διάρκεια των εργασιών του COMECAP 2023 παρουσιάστηκαν περισσότερες από 250 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά πεδία αιχμής σχετικά με την κλιματική αλλαγή όπως η Μετεωρολογία, η Φυσική της Ατμόσφαιρας, η Κλιματολογία, η Ενέργεια, το Περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία (ελευθέρα προσβάσιμες από το επιστημονικό περιοδικό “Environmental Sciences Proceedings”, https://www.mdpi.com/2673-4931/26/1).
    Ειδικότερα, στο πεδίο της Μετεωρολογίας και της Φυσικής της Ατμόσφαιρας, παρουσιάστηκαν 116 επιστημονικές μελέτες, από καταξιωμένους έλληνες και ξένους επιστήμονες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, έχουν αναπτυχθεί μοντέλα πρόγνωσης του καιρού ικανά να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας έγκαιρης και έγκυρης πρόγνωσης, με στόχο την ενημέρωση της πολιτείας και την προστασία των υποδομών και της ζωής των πολιτών. Επίσης, σημαντική είναι και η εφαρμογή και χρήση παρατηρήσεων από δορυφόρους, συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στην καλύτερη πρόγνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και την εξέλιξη φυσικών καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη εμφάνιση σε συχνότητα αλλά και σε αριθμό των ηλεκτρικών εκκενώσεων κατά την διάρκεια καταιγίδων και γενικότερα μια αύξηση των έντονων βροχοπτώσεων, που οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα.
    Στο επιστημονικό πεδίο της Κλιματολογίας παρουσιάστηκαν 61 επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η περιοχή της Μεσογείου θα επηρεαστεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή, με βάση τα κλιματικά μοντέλα μέχρι και το έτος 2100. Η επίδραση αυτή θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις μεσογειακές χώρες, δημιουργώντας προβλήματα και ένα νέο γίγνεσθαι σε πολλούς τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, η οικονομία, η προστασία των μνημείων πολιτισμού, και γενικότερα η καθημερινότητα των ανθρώπων.
    Στον τομέα της Ενέργειας και της προστασίας του Περιβάλλοντος, αναφέρθηκαν 25 επιστημονικές εργασίες, που είχαν ως στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας για τα επόμενα 50 -70 χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών και οι συζητήσεις που ακολούθησαν μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, κατέδειξαν την ανάγκη αλλαγής του μίγματος ενέργειας, με μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την ορθολογιστική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης με βιώσιμο τρόπο και την ανάγκη ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι αρκετά μη διασυνδεδεμένα νησιά της Ελλάδας.
    Τέλος, στον τομέα του Περιβάλλοντος και των επιπτώσεων στην Δημόσια Υγεία, παρουσιάστηκαν 64 εργασίες. Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών κατέδειξαν την ανάγκη στροφής στην παραγωγή και χρήση «καθαρής» ενέργειας, με στόχο την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στις αστικές περιοχές. Επίσης, αρκετές μελέτες αναφερθήκαν και στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω COVID-19, όπου διαπιστώθηκε μια σχετικά σημαντική μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα των πόλεων, με ταυτόχρονες όμως επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Πέραν όμως από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αρκετές επιστημονικές εργασίες κατέδειξαν σημαντικά προβλήματα ρύπανσης στη θάλασσα, στις λίμνες και στα ποτάμια, με παράδειγμα σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών στα νερά της λίμνης Υλίκης. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πανταχού παρούσα φύση των πλαστικών και την ανάγκη για ρυθμιζόμενη αξιολόγηση των αποθεμάτων νερού για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
    Συνοψίζοντας, το COMECAP 2023 υπήρξε ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΠαΔΑ και κατά το οποίο περισσότεροι από 1250 επιστήμονες από 20 και πλέον χώρες, παρουσίασαν μελέτες αιχμής και καινοτόμες ιδέες και λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, τις κατασκευές και την δημόσια υγεία. Το COMECAP 2023 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η ευχή όλων των συμμετεχόντων ήταν η εύρυθμη συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας, προς όφελος του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Από αριστερά εικονίζονται οι: Γεώργιος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής ΠΑΔΑ, Κωνσταντίνος Μουστρής, ο Καθηγητής Rob Allan (Met Office Η.Β.), ο μετεωρολόγος κ. Νικόλαος Καραταράκης (ΕΜΥ), ο Πρύτανης ΠΑΔΑ, καθηγητής Ε. Καλδής, ο Δρ. Γεώργιος Σπυρόπουλος (ΠΑΔΑ), ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παναγιώτης Ναστός και ο Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Ταξίαρχος (ΜΤ) Σπυρίδων Μπαρσάκης.

  • Στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών το Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσιολογίας με τίτλο “Mechanisms of Physiological Homeostasis in Health and Disease”.
    Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος (ΜΚΙ) συμμετείχε μεταξύ των μεγάλων χορηγών και συν διοργανωτών. Στην οργανωτική Επιτροπή εκπροσώπησε το ΜΚΙ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Καθ. ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.
    Το συνέδριο αυτό που υλοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών συζητήθηκαν οι νεότερες ενδιαφέρουσες απόψεις των Φυσιολογικών Μηχανισμών Ομοιόστασης στην Υγεία και την Ασθένεια.
    Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας και Διευθύνων Σύμβουλος Έκδοσης του Περιοδικού Physiological Reviews, o Καθηγητής Sadis Matalon PhD.ScD (hic)FAPS.
    Η Επίσημη εναρκτήρια διάλεξη δόθηκε από τον Καθ. ΓΓ. της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρο του ΜΚΙ Χρήστο Ζερεφό. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες υψηλού επιπέδου τοποθετήσεις και εισηγήσεις από Έλληνες και Διεθνείς προσωπικότητες στον ευρύ και ενδιαφέροντα τομέα της Φυσιολογίας.

Ο Πρόεδρος του ΜΚΙ ακαδημαϊκός Χ. Ζερεφός κατά την διάρκεια του συνεδρίου.

  • Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2023 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσαν εκδήλωση στο ΚΥΒΕ – Συνεδριακό Κέντρο Περιστερίου με θέμα «Κλιματική Κρίση. Μπροστά στην Κλιματική Κατάρρευση;»
    Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ερευνητές και επιστήμονες καθώς και Διευθυντές Β/θμιας Εκπαίδευσης και δεκάδες Διευθυντές σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής, πλήθος μαθητών και σπουδαστών.
    Ο Πρόεδρος του ΜΚΙ Χρήστος Ζερεφός απηύθυνε χαιρετισμό όπου ανέδειξε το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην πολιτεία και στο σύνολο της κοινωνίας και τόνισε ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα έτσι ώστε να καλλιεργηθεί και να εδραιωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές και μελλοντικούς πολίτες της χώρας, από τα πρώτα στάδια της ζωής τους.

  • Στις 27-28 Οκτωβρίου 2023 με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel (4-7 Σεπτεμβρίου 2023) και την επακολουθήσασα κακοκαιρία Elias (25-27 Σεπτεμβρίου 2023), που έπληξαν τη Θεσσαλία στην Ελλάδα, η «Αργώ-Δίκτυο Ελλήνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» οργάνωσε στα Ζαγοροχώρια Ηπείρου, τόπο που έχει περιληφθεί ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, επιστημονική συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής. Η ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και οι επιμέρους καταστροφικές εκδηλώσεις της, με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, συζητήθηκαν από τους μετέχοντες διακεκριμένους επιστήμονες με κεντρικούς εισηγητές τον ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρο του ΜΚΙ και Μέλος πολλών άλλων Ακαδημιών και την κα Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Αντιπρόεδρο ΣτΕ ε.τ.
    Η συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος ειδικοί από το χώρο και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ως ένα φαινόμενο όχι μεμονωμένο αλλά άρρηκτα συνδεδεμένο με την απαξίωση και εγκατάλειψη των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή όλων των δημοσίων πολιτικών (οικονομικής και κοινωνικής, ενέργειας, μεταφορών, χωροταξικού σχεδιασμού κ.λπ.) σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει, δηλαδή, οι δημόσιες πολιτικές, παράλληλα με τη μέριμνα διασφάλισης της ευημερίας των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, να σχεδιάζονται με στόχευση την αντιμετώπιση των τεράστιας σημασίας επιπτώσεων για την Ευρώπη και το ανθρώπινο γένος από το επιταχυνόμενο και εξαιρετικά επικίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
    Ειδικότερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημάνθηκε η ανάγκη υιοθέτησης, και κυρίως εφαρμογής, μέτρων πρόληψης-μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τα οποία να εναρμονίζονται προς την πάγια πολιτική της για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε τα πρώτα να μην εξουδετερώνουν τη δεύτερη. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την προσαρμογή των μέτρων αυτών στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος του κάθε κράτους μέλους, σε αναλογία και με τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διαφυλαχθεί το πολύτιμο περιβαλλοντικό απόθεμα της Ευρώπης και να διασφαλισθεί τόσο η αποτελεσματικότητα των μέτρων όσο και η κοινωνική τους αποδοχή.
    Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βίτσα, στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «Επέκεινα Χώρα», η οποία αποτελεί αξιοθαύμαστο παράδειγμα εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών. Από τον παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τόπο αυτό και την έδρα μιας έμπρακτης και συνεπούς εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, η Αργώ, την ημέρα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ΟΧΙ στην παράλειψη άμεσης υιοθέτησης και αυστηρής εφαρμογής ενωσιακών και παγκόσμιων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναχαίτηση της καλπάζουσας κλιματικής αλλαγής». Άλλωστε, σε πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Potsdam, την Ακαδημία Αθηνών και άλλα εγνωσμένου κύρους Ιδρύματα για λογαριασμό της εταιρίας Aquila η πρώτη φάση της Συμφωνίας των Παρισίων για τη συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 80% μέχρι το 2030 στις χώρες Μέλη της ΕΕ είναι εφικτή και χρήζει άμεσης εφαρμογής.
  • Στις 6 Νοεμβρίου 2023 το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος διοργάνωσε συνάντηση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στα πλαίσια το Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE IP AdaptIn GR. Σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν η Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα και άλλα γνωστά Ιδρύματα και φορείς.
    Στόχος της συνάντησης ήταν η στοχευμένη ενημέρωση για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και η παράλληλη ανάπτυξη τεχνογνωσίας και συνεργασιών για τη βέλτιστη δράση στο σχεδιασμό, την ενσωμάτωση και την εφαρμογή της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στα επιχειρηματικά σχέδια.
    Στη συνάντηση συμμετείχαν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από τον τομέα του Τουρισμού και τον τομέα της Ασφάλισης καθώς οι τομείς αυτοί είναι από τους φορείς που κατεξοχήν θα επηρεαστούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
    Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Δρ. Π. Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους κκ Χ. Ζερεφό, ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρο του ΜΚΙ, Ι. Τσαλακανίδου, Συντονίστρια της Δ/νσης Κλιματικής Αλλαγής & Ποιότητας της Ατμόσφαιρας, Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΝ, Π. Νικολοπούλου – Σταμάτη, ΓΓ του ΜΚΙ, Γ. Βερνίκο Πρόεδρο του ΙΝΣΕΤΕ, Μ. Κεσίσογλου, Σύμβουλο Προέδρου ΣΕΤΕ και Ε. Μοάτσο Πρόεδρο Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών.
    Τέλος υπήρξε μακρά συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των μετεχόντων.

Ο Πρόεδρος του ΜΚΙ Χ. Ζερεφός κατά την διάρκεια της παρουσίασής του. Στο πάνελ διακρίνονται ο Δρ. Π. Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ και η κα Π. Νικολοπούλου – Σταμάτη, ΓΓ του ΜΚΙ.

  • Τα 30 χρόνια λειτουργίας του ΜΚΙ γιορτάστηκαν με επίσημο γεύμα στα γραφεία του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Πρόεδρος του ΜΚΙ και ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών Χ. Ζερεφός παρουσίασε στους προσκεκλημένους το έργο του Ιδρύματος από το 1993 έως σήμερα. Το γεύμα τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης με τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου, ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας κ. Οδ. Ζώρας με τη σύζυγό του, ο πρώην Πρωθυπουργός και Ακαδημαϊκός κ. Λ. Παπαδήμος, ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας κ. Ν. Πουλάκος, Ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος και φίλοι του Ιδρύματος.

Από την παρουσίαση του έργου του Ιδρύματος. Στην οθόνη διακρίνονται οι Ηλίας Μαριολόπουλος ακαδημαϊκός, η σύζυγός του Αικατερίνη Μαριολοπούλου και ο Πέτρος Καναγκίνης.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και φίλοι του Ιδρύματος.