- Το Ίδρυμα συγχρηματοδότησε τις εργασίες και την τελετή των 20 χρόνων από την ίδρυση του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, το οποίο αποτελεί συνέχεια του έργου του καθηγητή Μαριολόπουλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 2000, το Ίδρυμα απένειμε το Χρυσούν Αριστείον στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Όσλο, Νορβηγία, καθηγητή I.S.A. Isaksen.
- Στις 2 Νοεμβρίου 2000 πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βραβείο επιδόθηκε στις μελέτες: “New estimates of radiative forcing due to well mixed greenhouse gases” του Δρα G. Myhre του Πανεπιστημίου του Όσλο, Νορβηγία “Study of the structure of the lower troposphere over Athens using a backscattering LIDAR during the MEDCAPHOT-TRACE experiment: Measurements over a suburban area” του Δρα Δ. Μπαλή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εύφημος μνεία απενεμήθη στη μελέτη: “Role of lee waves in the formation of solid polar stratospheric clouds: Case studies from February 1997”, του Δρα E.D. Riviere, του CNRS, Γαλλία.
- Το Ίδρυμα συνδιοργάνωσε με την Επιτροπή Μελέτης της Παγκόσμιας Μεταβολής (IGBP-Global Change) της Ακαδημίας Αθηνών Ημερίδα με θέμα: «Η Παγκόσμια Μεταβολή στο Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον και οι επιπτώσεις της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2001 στο Αμφιθέατρο «Λεων. Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα. Τα Πρακτικά της Ημερίδας εκδόθηκαν σε ειδική έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος. (“Global Change in the Atmospheric Environment and its Effects in the region of Southeast Europe”, 2001)
- Το Ίδρυμα ανέλαβε τη διεξαγωγή προγράμματος μετρήσεων και συλλογής στοιχείων που αφορούν στις συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων στο Δήμο Χαλκιδέων. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Χαλκίδας, τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως
Χαλκίδας (ΔΕΥΑΧ) και τη Δημόσια Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Χαλκίδας (ΔΕΠΑΧ).
- Το Ίδρυμα και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ιεράς Συνόδου οργάνωσαν την «Έκθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Περιβάλλον. Φωτογραφίες» που έλαβε χώρα στη Μονή Πετράκη στις 6 Απριλίου 2001. (περισσότερες πληροφορίες)
- Το Ίδρυμα συνδιοργάνωσε με την Επιτροπή Μελέτης της Παγκόσμιας Μεταβολής (IGBP-Global Change) της Ακαδημίας Αθηνών Ημερίδα με θέμα: «Πλανητικές Αλλαγές στο Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 2002 στην αίθουσα Προπυλαίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα Πρακτικά της Ημερίδας εξεδόθησαν σε ειδική έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος. (“Planentary Changes in the Atmospheric Environment”, 2003)
Ο βραβευθής με το 2002 WMO Prof. Mariolopoulos Trust Fund Award, Francois Gheusi.
- Στις 30 Μαΐου 2002 πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βραβείο απενεμήθη στις μελέτες: “Lagrangian description of airflows using Eulerian passive tracers” του Francois Gheusi του Meteo, Γαλλία και “Experimental determination of the multiple-scattering effect on the lidar-signal polarization characteristics during liquid-and solid-phase precipitation” του Boyan Iliev Tatarov του Bulgarian Academy of Sciences. Το βραβείο απένειμε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), καθηγητής G.O.P. Obasi.
- Το Ίδρυμα συνδιοργάνωσε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τη Δημόσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Επιπτώσεις των αεροπορικών πτήσεων στο Περιβάλλον» που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2003 στα πλαίσια της HELECO 03.
- Το Ίδρυμα συνδιοργάνωσε με την Επιτροπή Μελέτης της Παγκόσμιας Μεταβολής (IGBP-Global Change) της Ακαδημίας Αθηνών Ημερίδα με θέμα «Παρακολούθηση των πλανητικών αλλαγών στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2004 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Από την Τελετή Έναρξης του 20ου Διεθνούς Συμποσίου Όζοντος στο Ασκληπιείο της Κω (Κως, Ιούνιος 2004).
Ο καθηγητής Χ. Ζερεφός απονέμει το βραβείο “Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” στη Δρα Amna Jrrar, Πανεπιστήμιο Cambridge.
Η Έπαρχος της Κω, κα Μ.Κυπραίου, ο εκπρόσωπος του WMO, καθηγητής κ. Len Barrie και ο βραβευόμενος επιστήμων Dr. M. Strizik αντιφωνών.
- Το Ίδρυμα συνδιοργάνωσε με τη Διεθνή Επιτροπή Όζοντος το Διεθνές Συμπόσιο Όζοντος στην Κω, στις 1-8 Ιουνίου 2004. Το Συμπόσιο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων, τη NASA, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και άλλους διεθνείς Οργανισμούς και ετέθη υπό την αιγίδα του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη. Σύνδεσμος. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου το Ίδρυμα απένειμε το βραβείο “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” στις μελέτες: “The dynamically-driven long-term trend in stratospheric ozone over northern middle latitudes” στη Δρα Amna Jrrar του Πανεπιστημίου του Cambridge και “Remote sensing detection of atmospheric pollutants by differential absorption LIDAR 510M/SODAR PA2 mobile system” στο Δρα Michal Strizik του Czech Hydrometeorological Institute. Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν δύο βραβευθέντες με βραβεία Nobel, Διευθυντές της NASA, του Ινστιτούτου Max Planck και άλλων κορυφαίων επιστημονικών Ιδρυμάτων. Τα συμπεράσματα του Συμποσίου δημοσιεύθηκαν σε δύο τόμους. (Proceedings of the Quadrennial Ozone Symposium QOS2004, 2004)
Αικατερίνη Νίνα Μαριολόπουλου (1911-2004)
- Η δωρήτρια και Πρόεδρος του Ιδρύματος, Αικατερίνη-Νίνα Μαριολοπούλου, σύζυγος του αειμνήστου Ηλία Μαριολόπουλου, ακαδημαϊκού, απεβίωσε στις 24 Αυγούστου 2004. Το Δ.Σ. εξέδωσε ψήφισμα, παρέστη σύσσωμο στην κηδεία της και κατέθεσε στέφανο στη σωρό της θανούσης.