2009

  • Κατά την 47η και την 50η Συνεδρία του Δ.Σ. την 23/11/2008 και 7/2/2009 αντίστοιχα απεφασίσθη και έγινε προκήρυξη για τη βράβευση μαθητών στη μνήμη του εκλιπόντος μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος αειμνήστου Νότη Μπότσαρη. Το θέμα της εργασίας που έπρεπε να αναπτυχθεί με 1000 περίπου λέξεις θα έπρεπε να έχει σχέση με περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν παρατηρήσει οι μαθητές στην περιοχή τους. Παραδείγματος χάριν, Ρύπανση του εδάφους, Διαχείριση απορριμμάτων, Μείωση βιοποικιλότητας, Αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας ή οποιοδήποτε άλλο περιβαλλοντικού περιεχομένου θέμα που έχει περιπέσει στην αντίληψη των μαθητών. Αφού έγινε η αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης των εργασιών που εστάλησαν από τα Λύκεια τα αποτελέσματα επικυρώθηκαν κατά την 54η Συνεδρία του Δ.Σ. την 25η Μαΐου 2009. Η τελετή της απονομής των βραβείων έλαβε χώρα στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς» το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009 παρουσία των μαθητών, των γονέων τους και των Διευθυντών των Λυκείων τους.

Επίδοση του Α’ Βραβείου στο μαθητή Λαλόπουλο Ευάγγελο και στο Διευθυντή του 2ου Γ. Λυκείου Ναυπάκτου από τον πρόεδρο του Ιδρύματος (Αθήνα, 2009).

Επίδοση του Α’ Βραβείου στο μαθητή Λαλόπουλο Ευάγγελο και στο Διευθυντή του 2ου Γ. Λυκείου Ναυπάκτου από τον πρόεδρο του Ιδρύματος (Αθήνα, 2009).

  • Το Ελληνικό Γραφείο GEO σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο GEO, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργάνωσε ένα εξαιρετικά σημαντικό Συμπόσιο που σκοπό είχε να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν ονομαστικά δύο εκπρόσωποι από κάθε χώρα, ένας επιστήμων διευθυντής Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών και ένας πολιτικός επιπέδου Γενικού Διευθυντού Υπουργείου, για να παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους σχετικά με το αντικείμενο των Γήινων Παρατηρήσεων (Earth Observation) και να συζητήσουν την πιθανότητα γενικότερης και μονιμότερης συνεργασίας στο αντικείμενο αυτό. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 8-10 Ιουνίου 2009, στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το κτίριο «Κωστής Παλαμάς». Συμμετείχαν έντεκα (11) χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Σλοβενία, Κύπρος, Τουρκία, Λίβανος, Αίγυπτος και φυσικά η Ελλάδα. Παράλληλα συμμετείχαν η Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Γραφείου GEO με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή του Γραφείου καθηγητή Jose Achaché και εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Οργανισμών ESA, GMES, EOE και EU. (Proceedings of the GEO South – Eastern Europe and Eastern Mediterranean Symposium on “Earth Observation Services for Monitoring the Environment and Protecting the General Public”, 2009) http://www.greekgeo.noa.gr/wp/greek-geo-office-activities/127-2/

Οι αντιπρόσωποι των έντεκα χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου που συμμετείχαν στην συνάντηση εργασίας των Αθηνών στα πλαίσια του GEO, 8-10 Ιουνίου 2009.

Από αριστερά, ο Γενικός Διευθυντής της Γραμματείας του GEO καθηγητής Jose Achache, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος στο GEO, καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Χ. Ζερεφός και ο υπεύθυνος του ελληνικού γραφείου GEO κ. Βασίλειος Τριτάκης.

  • Στα πλαίσια του εορτασμού του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη της UNESCO πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις «Rencontres de la Terre» που αποτέλεσε βάση για ετήσιες συναντήσεις τα επόμενα έτη όπου συζητούνται οι σχέσεις του Ανθρώπου με τον Πλανήτη μας. Ο στόχος του προγράμματος του 2009 ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού της Ελλάδος στα προβλήματα στις ειδικότητες των περιβαλλοντικών επιστημών. Ομιλίες για το ευρύ κοινό, επιστημονικά ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας του Yann-Arthus Bertrand, έκθεση παιδικού βιβλίου και συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά και στους πολίτες να έρθουν πιο κοντά στο περιβάλλον και να δουν τον κόσμο από ψηλά. Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε στον χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο με ομιλίες των κ. Χρήστου Ζερεφού ακαδημαϊκού, Προέδρου του ΕΑΑ και του ΜΚΙ, του κ. Jean Dercourt ακαδημαϊκού και Γραμματέα της Γαλλικής Ακαδημίας και του Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Christophe Farnaud. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από αποσπάσματα της Αντιγόνης του Σοφοκλέους που διάβασαν ηθοποιοί, μουσικές παρεμβάσεις και τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής στη μνήμη του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα με θέμα “Η Τέχνη συναντά τη φύση”. Τα γλυπτά που εκτέθηκαν είχαν σχεδιαστεί από τον καλλιτέχνη όταν ήταν εν ζωή ειδικά για τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Έτους Πλανήτη Γη.

Η Δρ. Sylvie Gruszow, o κ. Jean Dercourt Μόνιμος Γραμματέας της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας, ο πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, η κυρία Catherine Suard σύμβουλος Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, η κυρία Dercourt, ο κύριος Nour-Dine Amlaiky Ακόλουθος Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας και η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Ε. Ξηροτύρη (Λόφος Νυμφών, 2009).

Πανοραμική άποψη της έναρξης του φεστιβάλ (Λόφος Νυμφών, 2009).

Αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο της έκθεσης έμπροσθεν του γλυπτού «εξ’ουρανού» του αειμνήστου γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα. Διακρίνονται από αριστερά η κυρία Catherine Suard σύμβουλος Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο Γάλλος Πρέσβης κ. Christophe Farnaud, ο πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, η κυρία Dercourt, o κ. Jean Dercourt Μόνιμος Γραμματέας της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας και η κυρία Χριστίνα Αρμακόλα (Κήποι του ΕΑΑ, Λόφος Νυμφών, 2009).

  • Το Μαριολοπούλειο Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος (ΜΚΙ) είναι το μοναδικό ελληνικό ίδρυμα που μετέσχε στο ERA-Net CIRCLE (Climate Impact Research Coordination for a Larger Europe). Στο συμβούλιο των διευθυντών του CIRCLE μετείχε το μέλος του ΜΚΙ κ. Βασίλειος Τριτάκης ο οποίος παρακολουθούσε τα θέματα του ERA-Net. Τον Ιανουάριο 2009 ήταν σειρά του Ιδρύματος να διοργανώσει την τακτική σύνοδο του συμβουλίου των διευθυντών που γίνεται κάθε τρεις μήνες στην έδρα κάποιου μέλους του CIRCLE. Η σύνοδος διοργανώθηκε από το ΜΚΙ στο πανεπιστημιακό εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς» και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα του ERA-Net CIRCLE σημαντικότερα των οποίων ήταν η ετοιμασία του απολογισμού του CIRCLE 1 που έληξε το φθινόπωρο του 2009 και η προετοιμασία την πρότασης CIRCLE 2 για τη συνέχιση του προγράμματος για μία ακόμη τετραετία. Τέλος, αποφασίστηκε η προετοιμασία μιας καινούργιας συνεργασίας μεταξύ των μελών που αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ορεινές περιοχές. Στη συνέχεια το Ίδρυμα εκπροσωπήθηκε από τον κ. Β. Τριτάκη στις συναντήσεις του ομίλου ERA-NET CIRCLE στη Μπολόνια 24-28 Φεβρουαρίου 2009 και στη Βιέννη 4-8 Μαΐου και 9-11 Σεπτεμβρίου 2009.
  • Το Ίδρυμα υποστήριξε το Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2 και 3 Ιουνίου του 2009 με θέμα «Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές’’. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και του Προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, η οποία τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης 2007 και Γενικού Διευθυντή του ‘’The Energy and Resources Institute’’ [TERI] Δρ Rajendra Pachauri, σε συνεργασία με το World Sustainable Development Forum. Στο συνέδριο παρέστησαν και μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Koichiro Matsuura, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και άλλοι επίσημοι. Ομιλητές του συνεδρίου ήταν Νομπελίστες, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, πολιτικοί, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου συνοψίστηκαν στη «Δήλωση των Αθηνών» και δημοσιεύθηκαν σε ειδική έκδοση (“Climate Change and Challenges for the Future Generations” εκδόσεις Λιβάνη, 2009) http://www.mvvfoundation.gr/el/2-3-2009/

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Dr. Rajendra Pachauri ο οποίος παρέλαβε το Nobel Eιρήνης ως εκπρόσωπος της IPCC και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Χ. Ζερεφός (Αθήνα, 2009).