2017

  • Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνέβαλε στην έκδοση των Πρακτικών των Συνεδρίων με θέμα: «Το Βυζάντιο κατά τους Παλαιολόγειους χρόνους. Σχέσεις Ανατολής και Δύσεως» και «Ο Μυστράς των Παλαιολόγων, αφετηρία του Νέου Ελληνισμού». Η έκδοση από τον οίκο Παπαζήση έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού με το συντονισμό και την επιμέλεια της καθηγήτριας Γ. Ξανθάκη – Καραμάνου. : («Το Βυζάντιο κατά τους Παλαιολόγειους χρόνους. Σχέσεις Ανατολής και Δύσεως» και «Ο Μυστράς των Παλαιολόγων, αφετηρία του Νέου Ελληνισμού»,, ISBN 9789600233117, Εκδ. Παπαζήσης, 2017)
  • Εκδόθηκε από το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών η μονογραφία του τέως Υπουργού Περιβάλλοντος Ηλία Ευθυμιόπουλου «Το Δίλημμα της Πεταλούδας». Ο συγγραφέας περιγράφει και συγκρίνει τα προβλήματα του περιβάλλοντος στον πλανήτη από το παρελθόν μέχρι την ανθρωπόκαινο περίοδο. (ISBN 978-960-93-9015-6, Εκδ. Ακαδημία Αθηνών, Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας και Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, 2017.)
  • Tο Ίδρυμα μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιστημόνων για την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα (ENSSER) στις 24 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα, συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο «Γεωργία και Υγεία – Το «πρασίνισμα» της Ευρώπης και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα». Το ευρωπαϊκό δίκτυο ENSSER (European Network of Scientist for Social and Environment Responsibility) είναι μια πολύ-επιστημονική, μη-κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία παρέχει, στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της, επιστημονικά στοιχεία που τονίζουν την ευθύνη που έχουν να σχεδιάζουν πολιτικές που μετριάζουν την κλιματική αλλαγή και ανταμείβουν πρακτικές χρήσης γης, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών πολιτικών.
  • Το Μαριολοπούλειο Καναγκίνειο ‘Ίδρυμα στα πλαίσια σειράς διαλέξεων ευαισθητοποίησης οργάνωσε ανοικτή εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο στις 28 Απριλίου 2017 με θέμα «Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και φυτοφάρμακα στη διατροφή μας» που συντόνισε η Γραμματέας καθηγ. Π. Νικολοπούλου – Σταμάτη. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο καθηγ. του Παν/μιου Wisconsin κ. Ευάγγελος Βαλλιανάτος και η καθηγ. του Παν/μίου της Ζυρίχης κα Angelika Hilbeck. Τα θέματα που αναπτύχτηκαν αφορούσαν στους κινδύνους που υπάρχουν για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τους αναπτυσσόμενους οργανισμούς δηλ. τα παιδιά και τους έφηβους από την ύπαρξη στη διατροφή μας γενετικά μεταλλαγμένων λαχανικών αλλά και κρεάτων και ψαριών. Επίσης αναπτύχθηκαν οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που είναι πλέον γνωστό ότι δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράχτες και συνδέονται με διαταραχές γονιμότητος, παχυσαρκία, διαβήτη και καρκίνου.
  • Στις 31 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2017 η Επιτροπή Διαστήματος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών (ESSC) http://www.essc.esf.org/ συνδιοργάνωσε με το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος το 53ο συνέδριο με θέματα που αφορούν στις επιστήμες της Γης, την Αστρονομία, τη Βασική Φυσική, το ηλιακό μας σύστημα και την εξερεύνησή του καθώς και τις επιστήμες της ζωής. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 40 επιστημονικές ανακοινώσεις από επιστήμονες απ’όλο τον κόσμο.

Η Επιτροπή Διαστήματος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών (ESSC) στα προπύλαια του κτιρίου της ΑΑ (Αθήνα, 2017)

  • Το 23ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων έλαβε χώρα στην Αθήνα από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου. Το EAERE 2017 συνδιοργανώθηκε από το ICRE 8 (Διεθνές Κέντρο Έρευνας για το Περιβάλλον και την Οικονομία), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – «Αθηνά» και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων με τοπικούς χορηγούς συμπεριλαμβανομένων των ALBA Graduate Business School, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την Επιτροπή Επιπτώσεων Κλιματικών Αλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος, Εκδόσεις Guternberg, Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ και την εφημερίδα Καθημερινή. Σχεδόν 150 συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και το ALBA Graduate Business College σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, βιώσιμη ανάπτυξη, περιβαλλοντική πολιτική, οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα, ανανεώσιμη ενέργεια, και πράσινη ανάπτυξη. Περισσότεροι από 800 οικονομολόγοι, φοιτητές και λήπτες αποφάσεων περιβαλλοντικής πολιτικής παραβρέθηκαν στο συνέδριο για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν έρευνα και πολιτικές σχετικά με τα οικονομικά του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Η πλειοψηφία των συνέδρων προήλθαν από την Ευρώπη, ωστόσο σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο συμμετείχαν, προερχόμενοι από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Κορέα, Ινδία, Ουρουγουάη και Φιλιππίνες. http://www.eaere-conferences.org/index.php?y=2017

Πανοραμική άποψη από τη δεξίωση του συνεδρίου στους κήπους της Ακαδημίας Αθηνών (Ιούνιος, 2017).

  • Στις 19-20 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στο Παρίσι Συμπόσιο για την 30η Επέτειο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Το Συμπόσιο αυτό οργανώθηκε 10 χρόνια μετά την 20η Επέτειο η οποία εορτάστηκε στην Αθήνα το 2007 και μάλιστα, όπως και τότε έτσι και το Συνέδριο του 2017 συνδιοργανώθηκε από διεθνή ιδρύματα, μεταξύ αυτών τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, το CNRS, τη NASA, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος μαζί με τον καθηγητή Α. Μπάη παρουσίασαν τις μεταβολές της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας κατά τα τελευταία 10 χρόνια της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ είναι η μοναδική διεθνής συμφωνία την οποία υιοθέτησαν όλες οι χώρες-Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2010. Τον Οκτώβριο του 2017 το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά για να συμπεριλάβει τον έλεγχο των υποκαταστάτων του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, τα οποία δυστυχώς είναι σημαντικά θερμοκηπικά αέρια. http://www.montreal30.io3c.org/

Οι σύνεδροι στην είσοδο του κτιρίου της Fondation Del Duca της Γαλλικής Ακαδημίας (Παρίσι, 2017)

  • Ανακοίνωση στο Συνέδριο EUMETSAT Meteorological Satellite Conference 2017 (https://www.eumetsat.int/website/home/News/ConferencesandEvents/DAT_3212307.html), Ρώμη, 2-6 Οκτωβρίου 2017.
  • Για τον εορτασμό των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη, του Μουσείου της Ακρόπολης, του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν ένα υψηλού επιπέδου Συνέδριο που θα αποτελέσει κίνητρο για τους ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων να στρέψουν την προσοχή τους στον Ελληνιστικό κόσμο και την σπουδαιότητά του στον πολιτισμό μας. To Συνέδριο έθεσε υπό την αιγίδα του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πραγματοποιήθηκε στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο Συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, ειδικοί στο θέμα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας από τις ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία. Οι συζητήσεις αυτού του σημαντικού Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στη σπουδαιότητα των εξαιρετικά πρωτότυπων ιδεών των Ελληνιστικών χρόνων και του νεωτερισμού της ατμόσφαιρας της εποχής. Το Συνέδριο απασχολήθηκε με ιστορικά, πολιτιστικά και επιστημονικά θέματα, φωτίζοντας την επίδραση των Ελληνιστικών ιδεών στη σύγχρονη φιλοσοφία, στην τέχνη και στη σύγχρονη επιστήμη. Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα περιλαμβάνουν τέσσερις ενότητες: Αρχαιολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία, Λογοτεχνία και Τέχνη, Επιστήμη, Ιατρική και Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτιστική Κληρονομιά και Νομικά Θέματα και θα δημοσιευθούν από τον Εκδοτικό Οίκο Archaeopress. http://www.hellenistic-alexandria.com/

Aπό την επίσκεψη της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, του ακαδημαϊκού κυρίου Χρήστου Ζερεφού και του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας Ismail Serageldin στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την οποία η Α.Ε. κύριος Πρόεδρος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριο “Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 αιώνες”

H κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη προσφέρει στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο ειδικά αριθμημένο φύλλο γραμματοσήμων που εξεδόθη για το Συνέδριο και ο ακαδημαϊκός κύριος Χ. Ζερεφός.

Από την εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου “Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 αιώνες” στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως (13/12/2017). Διακρίνονται εξ αριστερών, η Α.Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας Dr. Mostafa el Feki, o ακαδημαϊκός κύριος Χρήστος Ζερεφός και ο καθηγητής Farrag Ashraf εκπρόσωπος του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας.