2025

Στις 11/3/2025 πραγματοποιήθηκε στο Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνάντηση εργασίας στα πλαίσια του έργου LIFE-IP AdaptInGR με θέμα την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για την 6η κατά σειρά συνάντηση εργασίας, ενώ έχουν προηγηθεί αντίστοιχες συναντήσεις με εκπροσώπους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, του τουρισμού και της ασφάλισης καθώς και της ναυτιλίας και παράκτιων ζωνών.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Πρόεδρος του ΜΚΙ και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χ. Ζερεφός, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Βαρελίδης και η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής κα Φωτεινή Κουλούρη.

Εκ μέρους του Μαριολοπούλειου – Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, η Γενική Γραμματέας ΔΣ του Ιδρύματος και Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ, Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη, τόνισε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία και την επιτακτική ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων και πολιτικών για τη θωράκισή της.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών, αρχής γενομένης από τον Καθηγητή ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Νάστο, με θέμα τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με το βιοκλίμα και τη δημόσια υγεία. Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ανέλυσε τη συσχέτιση της κλιματικής αλλαγής με τις ιώσεις, ενώ η Αν. Καθηγήτρια ΠΑΔΑ, Λευκοθέα Εβρένογλου, επικεντρώθηκε στις σχέσεις της κλιματικής αλλαγής με τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα έμβια όντα. Τέλος, η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Βασιλική Καραούλη, αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενώ η Συντονίστρια του Έργου LIFE-IP AdaptInGR έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Έργου και της συμβολής του στην ανάληψη δράσεων σε κομβικούς τομείς ενδιαφέροντος.

Παραβρέθηκαν επίσης στελέχη του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, του Μαριολοπούλειου – Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Τράπεζας της Ελλάδας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, του Υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Χρήστος Καραγιάννης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αναπλ. Καθηγήτρια κα Λευκοθέα Εβρένογλου, κ.α. Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των παρευρισκόμενων εκπροσώπων φορέων αναδεικνύοντας την ανάγκη αφενός της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στον τομέα της δημόσιας υγείας, αφετέρου της ενεργοποίησης των επαγγελματικών ομάδων στα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσα από τις αντίστοιχες δράσεις του Έργου LIFE-IP AdaptInGR.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτη Νάστου.


Στις 15 – 17 Μαΐου  2025 το  Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσε με το  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιστημόνων για την Κοινωνική και Περιβαλλοντική  Υπευθυνότητα  ENSSER και το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών το Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Science and Policy in Times of Multicrisis and Dissent (Η Επιστήμη σε Καιρούς Πολυκρίσης και Αμφισβήτησης)”.

Τo Συνέδριο με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από το εξωτερικό και την Ελλάδα, άνοιξε ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος του Μαριολοπούλειου – Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

Τα βασικά Ερωτήματα Συνεδρίου που ετέθησαν προς συζήτηση ήταν:

  • Ενσωματώνεται η επιστημονική γνώση στις στρατηγικές διαμόρφωσης πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας;
  • Ποιες δυνατότητες έχει η επιστήμη να συμβάλλει στην ορθή λήψη πολιτικών αποφάσεων;
  • Πώς πρέπει να διαμορφώνεται ο επιστημονικός διάλογος ανάμεσα στους ειδικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής;
  • Τι μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες όταν οι κυβερνήσεις αμφισβητούν ατεκμηρίωτα την επιστημονική γνώση;

Επίσης συζητήθηκε η συμβολή των επιστημόνων στη λήψη αποφάσεων και την ενσωμάτωσή τους στη νομοθεσία.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου  αποτέλεσαν  τη βάση για ένα στρογγυλό τραπέζι που θα οργανωθεί  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Φθινόπωρο του 2025 στις Βρυξέλλες.

Τη λήξη του συνεδρίου κήρυξε  η Ομότιμη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ κα Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη, Πρόεδρος του ENSSER και Γραμματέας του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

Περισσότερα

•	Ο Πρόεδρος του IPCC καθηγ. James Skea και ο Πρόεδρος του ΜΚΙ και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών καθηγ. Χρήστος Ζερεφός
Ο Πρόεδρος του IPCC καθηγ. James Skea και ο Πρόεδρος του ΜΚΙ και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών καθηγ. Χρήστος Ζερεφός
•	Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του καθηγητή Giuseppe Longo
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του καθηγητή Giuseppe Longo
Από την έναρξη του συνεδρίου στο βήμα η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος καθηγ. κα Πολυξένη Νικολοπούλου- Σταμάτη
Από την έναρξη του συνεδρίου στο βήμα η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος καθηγ. κα Πολυξένη Νικολοπούλου- Σταμάτη